My Blog List

Wednesday, July 14, 2010

PENGGUNAAN MAKMAL ICT DI SEKOLAH

Salam sejahtera dan selamat bertemu dalam blog saya. Seperti mana yang kita sedia maklum, kerajaan telah membelanja wang yang banyak dalam memastikan pendidikan di negara bergerak maju seperti negara maju yang lain. Antara peruntukkan terbesar dalam pendidikan adalah dalam pendidikan ICT.

Kita rakyat malaysia kursusnya sedia maklum bahawa kerajaan telah menyediakan di setiap sekolah pelbagai kemudahan ICT yang canggih dan mahal. Antaranya adalah makmal komputer. Saya bernasib baik kerana kerana ditempatkan mengajar di salah sebuah sekolah baru di bandar Kulim,Kedah. Di sekolah saya telah tersedia dua buah makmal komputer yang serba lengkap dengan peralatan ICT yang canggih seperti komputer untuk pelajar, skrin LCD, sistem "wireless" untuk tujuan mengakses maklumat, mesin pencetak, sistem penggera keselamatan dan banyak lagi.

Walaupun kemudahan telah tersedia, tetapi dari segi penggunaannya pula amat menyedihkan. Guru-guru di sekolah lebih berminat menggunakan cara tradisional dalam P&P. Komputer yang terdapat pun banyak yang rosak dan tidak terurus. Setiap sekolah mempunyai guru yang bertugas menjaga makmal tersebut tetapi kita tidak bolehlah meletakkan 100% tanggungjawab tersebut kepada guru berkenaan kerana beliau sendiri pun ada tugas lain yang sama pentingnya seperti guru kelas, guru unit beruniform, guru sukan dan permainan dan sebagainya.

Di sini saya ingin mengajak rakan-rakan untuk memberi komen atau cara-cara untuk mengatasi masalah ini. Diharap idea-idea yang bernas ini boleh dikongsi bersama kebaikan bersama. Untuk maklumat lanjut mengenai isu-isu ini anda boleh melawat ke laman web http://www.scribd.com/doc/21277985/Isu-Dan-Cabaran-Penggunaan-Ict-Dalam-Pengajaran.

No comments:

Post a Comment